Wat is klassieke homeopathie?

Het doel van klassieke homeopathie is het bevorderen van het algemeen welbevinden door de eigen natuurlijke geneeskracht van het lichaam te versterken. De middelen die de klassieke homeopathie ter beschikking staan zijn uiteraard van natuurlijke aard en stimuleren het eigen lichaam om de genezing in werking te zetten en te vervolmaken.

Klassieke homeopathie is een empirische geneesmethode wat zoveel wil zeggen dat de methode is ontstaan vanuit onderzoek en ervaring is ontwikkeld. Dit onderzoek en ervaren gebeurd al sinds 250 jaar volgens de wijze zoals de grondlegger van de klassieke homeopathie Dr. Samuel Hahnemann. Ook deze heeft zich in den beginne al gerealiseerd dat eerdere “wijzen” zoals paracelsus en Hippocrates een eerste aanzet hebben gedaan in het genezen op natuurlijke wijze.

Verklaring homeopathie

Om een goede verklaring te kunnen geven van Homeopathie hebben we de Latijnse taal nodig alsmede een stukje geschiedenis. Het woord Homeopathie is een samenvoeging van twee woorden. Homoios = gelijkend, pathein = lijden. Als aanduiding voor de therapie krijg je dan het woord homeopathie. Dat betekent dat de middelen die de klassiek homeopaat voorschrijft een gelijkend beeld in zich hebben die de “zieke mens” vertoond. De tegenhanger is de medische wetenschap wat ook wel allopathie wordt genoemd. Allos = andersoortig ofwel tegengesteld. Denk maar eens aan “anti” biotica.

Ik zal een voorbeeld geven om het te verduidelijken. Stel u voor dat het zomer is met een temperatuur van 32˚C. We vinden een koude douche lekker om even af te koelen. Dat lukt ook aardig maar vaak is het zo dat na het afdrogen het zweet al weer op je voorhoofd staat. Door het koude water gaat het lichaam warmte aanmaken. Dus onder de douche weg en het is gelijk weer warm. Dit proces is vergelijkbaar met een allopathische reactie. De homeopathie zegt in dit geval ga zo heet mogelijk douchen… Hoe werkt dat nu? Door het hete water gaat het lichaam er voor zorgen dat het lichaam wordt afgekoeld, van binnen uit. Dit maakt dat het lichaam veel langer profijt heeft van de afkoeling. Kortom door hetzelfde te doen, en een beetje meer warmte te geven, werk je een verbetering in de hand, dat is homeopathie.