De vijfde laag heeft als thema onverwerkte traumatische ervaringen, zowel recentelijk als uit een ver verleden. Het geeft een slachtoffergevoel, een gevoel van beschadigd zijn, van het komt nooit meer goed, van achterdocht en onveiligheid. Het is een laag met veel onderdrukte boosheid en soms ook haat.

Het middel die deze laag aanpakt is Rhus Toxicodendron (Poison Ivy). De Nederlandse naam is Gifsumak.De plant is berucht om het sap, dat sterk sensibiliserend is en bij veel mensen een ernstige allergische huiduitslag en blaren kan veroorzaken.

Men voelt zich als het ware gevangen in de tijd en dan met name in het verleden. Men voelt geen mogelijkheid om te ontsnappen aan de pijn uit het verleden en het is verweven met de huidige beleving. De boosheid kan soms ongemeen fel zijn om minuscule zaken. De boosheid, het verwijtende manifesteert zich maar al vaak als dwangmatig en obsessief.

Op het fysieke vlak zien we klachten als stijfheid in spieren en gewrichten, huidklachten (koortslip / herpes en gordelroos) met erge jeuk, hoofdpijnen, en chronische blaasontsteking. Veel van deze klachten zien we ’s avonds en/of ’s nachts verergeren of opkomen.

Het behandelen van deze laag dient zorgvuldig en beheerst te gebeuren. De eerste tekenen van herstel zien we vaak in het verbeteren van de stijfheidklachten. Men gaat zich, al naar gelang de behandeling langer duurt, steeds vrijer voelen en daardoor positiever. Men kan steeds makkelijker de zaken uit het verleden laten liggen en de wereld met open ogen tegemoet treden.

Het is niet de bedoeling geweest om een zuiver beeld te schetsen van de reikwijdte van het middel, alleen op basis van essentie.

BIJLAGEN