Inspiring Homeopathy is een nieuwe manier van behandelen gebaseerd op de klassieke homeopathie, maar met een geheel nieuwe kijk op ziekte en gezondheid en het genezingsproces. De therapie werd ontwikkeld door Tinus Smits, homeopathisch arts te Eindhoven.

Door zorgvuldige waarneming in de praktijk ontdekte hij dat er naast het persoonlijke homeopathische geneesmiddel (klassieke homeopathie), nog universele lagen bestaan, die bij eenieder aanwezig zijn. Hij ontwikkelde daarvoor de bijpassende geneesmiddelen.

Deze nieuwe manier van behandelen noemde hij Inspiring Homoeopathy (IH), omdat het de mens in een spiraalbeweging naar zijn kern, naar zijn essentie brengt en daarbij fundamentele blokkades op die weg opruimt. Opvallend is dat IH niet alleen genezend werkt op de klachten, maar ook tot spontane inzichten leidt in eigen functioneren en tot structurele veranderingen in het levensproces. Het kan mensen die vastgelopen zijn in hun leven weer vlot trekken. De behandeling met IH wordt zo een katalysator voor persoonlijke groei en ontwikkeling en is vaak een antwoord op vastgelopen genezingsprocessen. Dit leidde onder andere ook tot een geheel nieuwe behandeling voor ADHD-kinderen, autisme en andere gedrags- en ontwikkelingsstoornissen, maar ook voor mensen met ernstige psychische trauma’s. Deze werd later Cease-therapie genoemd en wordt in een ander tabblad beschreven.

Er worden zeven lagen onderscheiden en elke universele laag heeft zijn eigen thema. Het geeft aan waar mensen voornamelijk mee bezig zijn, in welk proces ze op dat moment zitten. De volgorde van deze lagen kan bij iedereen verschillend zijn. op de volgende pagina’s geef ik een korte inleiding in alle lagen.