In de vijftiger jaren heeft de Duitse biochemicus Johanna Budwig het zogenaamde Budwig-papje bedacht als het ideale ontbijt of gezondheidshapje. Ze vond het van groot belang dat mensen meer de zwavelhoudende eiwitten (bijv. uit kwark, soja) en de goede vetten tot zich nemen. Met name van de vetten is gebleken dat het van zeer groot belang is dat men voldoende lijnzaadolie binnen krijgt. Deze olie is een essentieel vetzuur en is dus net als bepaalde vitaminen essentieel voor een goede gezondheid. Lijnzaadolie kan in het lichaam worden omgezet tot EPA, dit is een soort visolie en dit kan worden omgezet tot prostaglandine van de 3 serie, hetgeen stoffen zijn die kankerremmend werken, ontstekingsremmend en pijnstillend, anti-allergisch, antirheuma en anti-jeuk. Helaas gaat de omzetting van lijnzaadolie naar visolie niet altijd goed. Om die reden adviseren we vaak extra visolie capsules en het eten van vette vis. Mannen met prostaatkanker kunnen beter geen lijnzaadolie nemen, lijnzaad (vanwege de lignanen erin, is wel goed). Vette vis is voor hen juist wel erg goed.

Het originele Budwig-papje (niet zo lekker):

 • Volle biologische kwark, niet gehomogeniseerd.
 • 1 eetlepel lijnzaadolie
 • vers geperst citroensap naar smaak
 • eventueel wat honing naar smaak
 • eventueel wat muesli toevoegen of fruit

Aangepaste Budwig-papje (even wennen, maar prima ontbijt)

 • Biogarde kwark of biogarde of yomino-yoghurt (in ieder geval iets met lactobacillen,  dit  zijn bacteriën die zorgen voor een goede darmflora)
  eventueel mengen met soja-yoghurt (merk Alpro of Provamel) met bosvruchten of   perzik (voor iets zoetere smaakt, bovendien is gefermenteerde soja een goede   anti-oxidant en kankerremmend)
 • 1 eetlepel lijnzaadolie (koudgeperst !!)
 • 2 theelepeltjes visolie (of visolie capsules)
 • 1 eetlepel lecithine granulaat (korrels) (dit bindt zich aan de olie, daardoor
  makkelijker te mengen en het mengsel smaakt minder vettig, tevens is
  lecithine goed de vaten en voor het geheugen)
 • fijne havervlokken of boekweitvlokken 1-3 eetlepels
 • eventueel Linolax Budwig-ontbijt mengsel toevoegen (verkrijgbaar in Reform- natuurwinkels)

Mensen die geen zuivel verdragen kunnen overwegen alleen sojayoghurt met de rest in te nemen.
Mensen die geen gluten verdragen, verdragen soms wel de haver, anders dit vervangen door glutenvrije muesli (bijv. van Schär of Lima), boekweitvlokken of rijstvlokken en teff (zie www.glutenvrij-lepoole.nl).

Mensen die ook het aangepaste papje niet te pruimen vinden kunnen overwegen om minstens drie keer per week vette vis in te nemen (vette vis is bijna alle vis met een “a” in de naam: zalm, makreel, sardines, haring,paling) Andere vissoorten als kabeljauw, schol, tong etc. hebben veel minder de goede vetten, maar zijn niet ongezond.
Er is één groente waarin ook deze oliën zitten namelijk winterpostelein. Dit mag u volop eten.

Als u de lijnzaadolie niet te pruimen vindt kunt u het vervangen door Udo’s Choice olie of Omega & More olie. Dit is een mengsel van de meest gezonde oliën, koud geperst, in afwezigheid van licht en zuurstof en daarmee een heel speciale en vooral gezonde olie. De smaak lijkt op die van sesamolie en het kan als vervanging voor lijnzaad en visolie dienen.