Mensen kiezen voor biologische producten om de meest uiteenlopende redenen. Omdat de natuur er beter van wordt. Omdat de dieren een beter leven hebben. Omdat ze precies willen weten wat er op het bord ligt. Omdat het veel lekkerder is en als laatste en meest belangrijkste vanwege de gezondheid.

‘Biologisch’ is eigenlijk slim omgaan met alles wat leeft. Want als je goed zorgt voor de natuur, zorgt die ook goed voor jou. Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd.

Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk. Ze worden geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en bevatten geen chemische-synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen (E-nummers). Behoud van natuur en landschap, milieu en het welzijn van de dieren behoren tot de biologische landbouwnormen. Deze normen gelden in de hele Europese Unie. Biologische producten worden gecontroleerd door Skal (een door de Nederlandse overheid aangewezen controleorganisatie).

Wat is biologisch–dynamisch? De biologisch-dynamische (BD) producten zijn herkenbaar aan het Demeter-keurmerk. De BD landbouw komt voort uit de antroposofie (antropos= mens en sofia= wijsheid). Rudolf Steiner heeft deze levensvisie in het begin van de 20ste eeuw ontwikkeld. Uitgangspunt is dat er een samenhang bestaat tussen plant, dier, bodem en kosmos. Er wordt gestreefd naar een kringloop van eigen voer en eigen mest. De controle wordt uitgevoerd door Skal en de Vereniging voor Biologisch-dynamische Landbouw en Voeding (BD-Vereniging).

Waar vindt u natuurvoedingswinkels en reformzaken?

Gelukkig komen er steeds meer natuurvoedingswinkels en reformzaken. U kunt er terecht voor al uw dagelijkse biologische boodschappen. Voor brood, zuivel, groente, fruit tot aan schoonmaakmiddelen en huidverzorgingsproducten. Sommige producten komen uit de biologische landbouw, maar niet alle. Er zijn ook producten die zo natuurlijk mogelijk zijn geteeld en verwerkt.

Rechtstreeks van de boerderij

Het is een nieuwe en gezonde trend dat biologische boeren en tuinders hun producten rechtstreeks aan de consument aanbieden. Soms hebben ze een klein winkeltje aan huis of bezorgen ze de producten bij u thuis. Bij de boer kunt u terecht voor bijvoorbeeld een boerderijabonnement voor groente en fruit. Het gebeurt ook dat boeren deze pakketten naar afhaalpunten in de omgeving brengen. De tuinders verkopen bloemen, bloembollen, planten, zaaigoed. Voor meer informatie van boeren en tuinders bij u in de buurt: kijk op http://www.vaneigenerf.nl/