Het idee dat chronische ziekten vormen zijn van vergiftiging van het metabolisme (stofwisseling) is de laatste jaren aan een opmars bezig. Vooral via de darmen en de luchtwegen komen dagelijks vele gifstoffen ons lichaam binnen; deze organen zijn daarom een belangrijke schakel in het proces van het ontstaan van ziekten.

Doordat het lichaam allerlei schadelijke stoffen opneemt via onder andere de voeding en het drinkwater en via het inademen van vervuilde lucht kan er een opeenhoping ontstaan van gifstoffen in weefsels en organen. Een voorbeeld: vetoplosbare bestrijdingsmiddelen hopen zich op in het vetweefsel. Door regelmatige uitwisseling tussen de tussenruimtelijke vloeistof (vloeistof in de weefsels) en het bloed geven we onszelf continue een soort infuus met schadelijke stoffen uit het vetweefsel.

Het orgaan dat het meest onder de binnengekomen gifstoffen te lijden heeft is de lever. Dit orgaan is de vuilverwerkingdienst van het lichaam en staat voor de taak de ruim 70.000 (!) verschillende chemische stoffen die in omloop zijn onschadelijk te maken. Daarom is het van het grootste belang dat de lever de juiste voeding krijgt om al deze taken goed te kunnen blijven uitvoeren

De lever is het grootste orgaan in het lichaam en heeft verschillende belangrijke taken in het spijsverteringsproces. Het bloed gaat vanuit de darmen (met opgenomen voedingsstoffen) direct naar de lever. De vetoplosbare vitaminen (A,D,E en K) en vitamine B12 worden opgenomen in de lever voor verdere verwerking. Schadelijke stoffen worden geabsorbeerd waarna de lever ze onschadelijk maakt en uitscheidt.

De lever moet tegenwoordig grote hoeveelheid gifstoffen ontgiften – denk aan roken en alcohol maar ook aan conserveringsmiddelen, geur, kleur en smaakstoffen, bestrijdingsmiddelen, medicijnen enz. Heel begrijpelijk dat de lever overuren moet maken en overbelast raakt. Het werk blijft liggen waardoor gifstoffen gaan circuleren in het lichaam. Als gevolg hiervan kunnen veel vage klachten ontstaan.

Algemeen

Vermijd belastende stoffen (roken, alcohol, koffie, suiker, cacao, gefrituurde en gebakken producten, verzadigde vetten, witmeel producten). Zorg voor voldoende frisse lucht en goede voeding. Kijk, als je veel of vaak medicijnen gebruikt naar eventuele alternatieven.
De aanvoer van emotioneel gif vormt ook belastende factor voor je lever. Kijk even hoe het zit met de balans inspanning – ontspanning. Het tot rust brengen van de geest hoort er af en toe echt bij. Neem ook het spreekwoord ‘wat heb je op je lever’ ter harte. Oppotten van boosheid is altijd een belasting voor je lever. Die gifstoffen moeten er ook uit. Als je ze er niet op de normale manier laat uitkomen (het uiten van je boosheid) moeten ze er op een andere manier uit. Je lever is dan het haasje…..

Gebruik

Avocado, artisjok, bittere groenten en fruit (witlof, andijvie, grapefruit), radijsachtigen (rettich, tuinkers, rammenas, waterkers), lookachtigen (prei, bosui, bieslook), paksoy, broccoli, wortel, Hüttenkäse, gekiemde zaden
Vis (alle soorten en maten)
Noten (ook alle soorten en maten)
Kruidenthee, denk daarbij vooral aan Mariadistel, Cichorei en Artisjok
De juiste vetten – olijfolie, kokosolie, visolie

Vermijd of beperk

·         Vermijd genotmiddelen (roken, alcohol, drugs)
·         Vermijdt gefrituurde producten
·         Vermijd worstsoorten (bevat veelal orgaanvlees)
·         Vermijd transvetten (margarine, halvarine, kant- en klaar)
·         Beperk vleesgebruik, gebruik absoluut geen varkensvlees
·         Beperk koffie (cichorei koffie is een mooi alternatief)

Aanvullende adviezen

Zorg voor voldoende anti-oxidanten in de voeding. Zij vangen de vrije-radicalen af zodat je lever minder belast wordt. Voeding anti-oxidanten vind je in:

  • Vitamine C – in o.a. verse groenten en fruit
  • Vitamine E – in o.a. olijfolie, tarwekiemen en amandelen
  • Bètacaroteen of provitamine A – in o.a. wortelen, abrikozen, pompoen
  • Selenium (een mineraal) – in o.a. zilvervliesrijst, champignons
  • Glutathion (een aminozuur) – in asperges, meloen en avocado

Ook een heet water kuur helpt de lever met het ontgiftingsproces. Dit is een vrij eenvoudige maar zeer effectieve methode. Kook 1 liter mineraal of bronwater (zonder bubbels) en giet dit in een thermoskan. Drink dit vervolgens verdeeld over de dag zo heet mogelijk op. Je kunt er behoorlijke reacties op krijgen vandaar dat het verstandig kan zijn eerst te beginnen met een halve liter per dag.