De wonderbaarlijke werking van vitamine C.

Mensen produceren zelf geen vitamine C zoals vrijwel alle zoogdieren doen; mensen zijn daarom volledig afhankelijk van hun dagelijkse inname.

Stress verhoogt sterk het verbruik van vitamine C; andere zoogdieren produceren grote hoeveelheden vitamine C als ze aan stress blootgesteld worden; bv. muizen 12/13 gram per dag vergeleken met 70kg lichaamsgewicht voor de mens; geiten kunnen zelfs 100 gram/dag produceren.

Van vitamine C is bekend dat het de volgende effecten op het menselijk lichaam heeft, die van belang kunnen zijn voor autistische kinderen:

  1. Vitamine C neutraliseert schadelijke oxidanten (oxidatieve stress) zoals het hydroxil radicaal (OH-) en regenereert Vitamine E voor hergebruik. Als vitamine C aan anti-oxidatieve processen deelneemt, zijn de ascorbaat radicalen die ontstaan relatief onschadelijk, omdat ze noch sterk oxiderend noch sterk reducerend zijn en ze gemakkelijk gerecycled worden tot actieve ascorbaten door enzymsystemen die NADH of NADPH gebruiken.
  2. Vitamine C bevordert de uitscheiding van koper. Op deze manier draagt Vitamine C nog extra bij aan de ontstressing van hersenen en van de rest van het lichaam.
  3. Vitamine C is helper en promotor voor het enzym dat dopamine in norepinefrine (noradrenaline) verandert. Dit is een noodzakelijke stap in de bijnier catecholamine stofwisseling en het gaat vooraf aan methylatie stappen die de catecholamine niveaus in evenwicht brengen.
  4. Vitamine C is helper en promotor voor het enzym in de tyrosine stofwisseling dat hydroxyphenylpyruvaat transformeert naar homogentisine zuur.
  5. Vitamine C is nodig voor de vorming van L-carnitine. L-carnitine is binnen de cel nodig voor de normale gebruik van vetten voor energie (beta-oxidatie van vetzuren).
  6. Vitamine C helpt de foliumzuurstofwisseling door de omzetting van foliumzuur in folinezuur
  7. Vitamine C maakt de ontlasting minder vast bij kinderen met obstipatie en stimuleert de darmen; bij een te hoge dosering kan het diarree veroorzaken.
  8. Vitamine C stimuleert de uitscheiding van zware metalen zoals kwik, lood, cadmium en nikkel
  9. Vitamine C heeft een algemeen ontgiftende werking op toxische stoffen in het lichaam, kankerverwekkende stoffen inbegrepen.

Water- en / of vetoplosbare vitamine C

Vitamine C komt maar moeilijk in de hersenen daar de hersenbarrière alleen vetoplosbare stoffen doorlaat en zo de hersenen beschermt tegen giftige stoffen. Door vitamine C vetoplosbaar te maken (ascorbylpalmitaat) is het mogelijk meer vitamine C in de hersenen te krijgen. Om te voorkomen dat het lichaam een te groot gedeelte elders in het lichaam gebruikt of weer omzet in wateroplosbaar vitamine C, geef ik ook altijd de wateroplosbare vitamine C in de ascorbaat vorm. Dat is de niet-zure vorm gebonden aan een mineraal zoals calcium, kalium, magnesium, zink. Hierdoor wordt het mogelijk ook mineralen toe te dienen gecombineerd met de vitamine C. De niet-zure vorm wordt in het algemeen ook beter verdragen.

De belangrijkste functie van vitamine C in de hersenen lijkt vooralsnog het verminderen van de oxidatieve stress. Dit gebeurt door het opruimen van vrije radicalen en de methylering van allerlei stoffen.

Daarnaast zet ik ook met regelmaat de Bio Esther C in. Bio-Ester C wordt wel beschouwd als de derde generatie vitamine C na ascorbinezuur en de mineraalascorbaten. Zodra vitamine C in het lichaam is opgenomen, wordt het omgezet in metabolieten, waarvan de belangrijkste threonzuur is. Deze metabolieten bevorderen de opname en benutting van vitamine C in het lichaam. Bovendien blijkt threonzuur in staat om reeds in het lichaam opgeslagen vitamine C te mobiliseren en beschikbaar te maken voor stofwisselingsprocessen.

Bio-Ester C bestaat uit een complex van calciumascorbaat met calciumgebonden, natuurlijke metabolieten van vitamine C. Bio-Ester C wordt ten opzichte van ascorbinezuur sneller opgenomen, leidt tot een hogere vitamine-C-spiegel in het bloed, geeft minder uitscheiding van oxalaat in de urine, wordt langer vastgehouden in het lichaam en veroorzaakt geen spijsverteringsklachten. De bioflavonoïden in Bio-Ester C zijn synergisten van vitamine C, ze verbeteren de opname van vitamine C, gaan oxidatie van vitamine C tegen en helpen vitamine C bij het versterken van capillairen en bloedvaten.