Magnesium is een mineraal dat aanwezig is in iedere cel van het lichaam. Het is onmisbaar voor de energieproductie, de werking van spieren en zenuwen en voor het behoud van de stevigheid van botten. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam en is betrokken bij de aanmaak van hormonen. Ongeveer de helft van de magnesiumvoorraad in het lichaam bevindt zich (in combinatie met calcium en fosfaat) in het bot.

Magnesium is verantwoordelijk voor het correct functioneren van meer dan 350 enzymen in het lichaam. De vorming van ATP (adenosine trifosfaat), dit zijn de energiemolecules in het lichaam, de werking van de hartspier, de vorming van tanden en kiezen, de ontspanning van bloedvaten, en de bevordering van een goede darmwerking, om er enkele te noemen, worden allemaal gestuurd door magnesium.

Magnesium komt in het lichaam voor in gebonden vorm (gekoppeld aan een eiwit of een andere stof) en ongebonden vorm (als ionen). Alleen de ongebonden vorm neemt deel aan lichaamsprocessen. De hoeveelheid magnesium in bloed, cellen en bot wordt door het lichaam constant gehouden. De regulatie gebeurt door aanpassing van opname (via de darmen) en uitscheiding (met de urine, via de nieren).

Vanuit medische hoek bestaat er (uitzonderingen daargelaten) weinig belangstelling voor magnesium, dit omdat bijna al het medisch onderzoek gefinancierd wordt door farmaceutische bedrijven, die juist de werking willen ontkrachten.
Een andere reden waarom magnesium niet wordt gesuppleerd is te wijten aan het feit dat er voor kort geen laboratoriumtest bestond die een accuraat beeld gaf van de hoeveelheid magnesium in de weefsels. Slechts een procent van het lichaamsmagnesium circuleert in het bloed, waardoor een simpele bloedtest geen betrouwbare aanwijzing geeft.

De meest voorkomende vormen in supplementen zijn magnesiumoxide, -citraat, -glycinaat en -malaat. Magnesiumoxide en -citraat worden gebruikt bij obstipatie vanwege het laxerend effect. Magnesiumglycinaat kan soms wat lichte diarree veroorzaken. Magnesiummalaat wordt aanbevolen bij fibromyalgie omdat het melkzuur afbreekt wat een rol speelt bij het klachtenpatroon van fibromyalgie.

De verhouding van calcium met magnesium is belangrijk. In de oertijd was dit 1 : 1 en idealiter zou het in deze tijd 2 : 1 moeten zijn. Zeker 80 procent van de inwoners van de Verenigde Staten hebben een tekort aan magnesium (en dat zal in Europa niet veel beter zijn). Momenteel benadert deze verhouding de 6:1.

Kortom, in de reguliere gezondheidszorg wordt de kracht van magnesium niet erkend. Daardoor worden veel klachten niet gezien ofwel gediagnosticeerd. Met de getallen zoals hierboven benoemt verdiend magnesium meer aandacht.

Een tekort aan magnesium kan de volgende aandoeningen veroorzaken of in gang zetten:

spiertrekkingen – spierkrampen – spierzwakte – angst en paniekaanvallen — astma — trombose — darmaandoeningen — blaasontsteking – tics – keelontsteking – ADD– depressie — diabetes — hypoglycaemie (verlaagde bloedsuikers) — metabool syndroom — vermoeidheid — chronisch vermoeidheid syndroom (CVS, ME) – hartziektes — hoge bloeddruk — slapeloosheid — onrustige slaap – rugpijn – rusteloze benen – nierziekte — leveraandoeningen — migraine —agressiviteit— zenuwzwakte — PMS — dysmenorrhoea — onvruchtbaarheid — pre-eclampsie en eclampsie — osteoporose — ziekte van Raynaud — gebitsaandoeningen – stress – stijve en pijnlijke spieren – dwangstanden en vastzittende gewrichten – zwakte –  hyperactiviteit – obstipatie – nierstenen – verwarring – hik – hypernervositeit – uitputting na lichte inspanning – flauwvallen.